Novi prijevod

Hrvatsko biblijsko društvo pokrenulo je prije više godina projekt novog prijevoda Biblije na hrvatski jezik. Svaki novi prijevod Biblije svakako je velik duhovni i društveni događaj za svaki narod. Za hrvatski narod on je od posebnog značaja zbog povijesnih posebnosti u kojima je on živio u prošlosti.

Budući da je jezik živa „materija“, podvrgnuta stalnom razvoju i mijenama, u vremenu globalizacije brže nego bilo kad ranije, a imajući u vidu i neprestani razvoj biblijskih znanosti, novi prijevod Biblije na hrvatski jezik ne samo da je dobrodošao već je hitan i neizbježan prevodilački poduhvat. Taj će poduhvat bez sumnje predstavljati vrhunski kulturni događaj za naš narod čija su pismenost i temelji književnosti usko povezani s biblijskim tekstovima koji se na hrvatski jezik počinju prevoditi još u davnom 14. stoljeću.

Projekt novog prijevoda Biblije organiziran je kao nacionalni projekt, dakako, uz poštovanje stručnih dostignuća i kriterija, i to kako s područja biblijskih znanosti tako i s područja jezikoslovlja i teorije prevođenja. Rad na novom prijevodu organiziran je kao interdisciplinaran timski rad vodećih stručnjaka s područja biblijskih znanosti, jezikoslovlja, književnosti i prevođenja. Očekujemo sve radove na novom prijevodu privesti kraju 2022. godine.